Geschiedenis

Al bijna een eeuw lang geeft LIPA Family mee vorm aan de toekomst

 

Onder de brede noemer van oliën en vetten bieden we dagelijks een meerwaarde aan bedrijven actief in de voeding en de recyclage van voeding.

Gisteren

Ondernemen zit in onze genen. Onze aandacht voor kwaliteit in product en dienstverlening hebben we te danken aan onze oprichter, Marcel Van den Berghe. Na bijna 20 jaar succesvol te zijn geweest met de ophaling en verwerking van smout, richtte hij in 1953 de Bavegemse Vetcompagnie (Baveco) op, die smout leverde aan o.m. bakkers.

Zijn zonen zetten daarna in op de verwerking van slachtafval. In 1974 richtten zij Cominbel op, gespecialiseerd in de verwerking van dierlijk vet (als basis voor o.a. zeep en biodiesel) en de productie van beendermeel (o.a. gebruikt in dierenvoeding en bemesting).

Een volgende belangrijke stap werd in 1994 gezet met de overname van de firma Wouters, groothandel in bakkerijgrondstoffen en producent van broodbereidingsmiddelen.

Vandaag

Momenteel staat de derde generatie, Jan en Wim Van den Berghe, in voor de goede leiding. Onder hun impuls groeide LIPA verder uit tot een moderne, duurzame groep van bedrijven, de LIPA Family.

LIPA Family is momenteel in heel België actief in food en food recycling. Wat we ophalen en leveren, verwerken we ook. Wat door anderen als “afval” wordt aanzien, krijgt bij ons een tweede leven. Zo dragen wij met onze circulaire productieprocessen ons steentje bij aan een betere toekomst.

Morgen

De toekomst zal gekenmerkt worden door verdere optimalisaties, synergieën en innovaties. Ondernemerschap betekent voor ons in de eerste plaats het benutten van onze schaalvoordelen.

Door overkoepelende activiteiten zoals aankoop van (grond)stoffen, transport, boekhouding en HR verder te centraliseren, kunnen we onze klanten aan de beste prijzen ten dienste blijven staan.

Door onze productieprocessen continu te innoveren, zullen we de hoge kwaliteitsstandaard waar we om bekend staan, naar nieuwe hoogtes tillen.

Wat begon als één slagerij met één vrachtwagen, groeide zo uit tot een ware familie van bedrijven, met productiesites te Bavegem, Lokeren en Moen.